Newsroom | naftemporiki.gr

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2006

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την ανεργία των νέων

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα έδωσε η ομιλία του κ. Καραμανλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την ανεργία των νέων.

Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:

"Είναι, βέβαια, γεγονός ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι το πιο συζητημένο σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή. Ενώ, όμως - κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης- μιλάτε για την ανεργία, την ίδια ώρα αντιδράτε σε κάθε αλλαγή, σε κάθε μεταρρύθμιση, που στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης. - Υπάρχει αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα του Έλληνα. - Υπάρχει αντίδραση στις πολιτικές που ενθαρρύνουν την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.- Υπάρχει αντίδραση στις πολιτικές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της Οικονομίας μας."

Η αλήθεια είναι όπως αναφέρθηκε και στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή ότι η ανάπτυξη που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, βασίζονταν, κατά κύριο λόγο, στα δημόσια έργα.
Αυτό, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η όποια δυναμική της στη δημιουργία θέσεων χαμηλής ειδίκευσης, που δεν διατηρούνταν, παρά μόνον ως επί το πλείστον την ολοκλήρωση των έργων.
Δεν είχαμε, δηλαδή, ούτε βιώσιμες, ούτε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.Το είδος της ανάπτυξης εκείνης ήταν μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες αυξανόταν η ανεργία των νέων και ιδίως η ανεργία των νέων πτυχιούχων. Είχαμε, έτσι, το ελληνικό παράδοξο να αυξάνεται το ΑΕΠ, αλλά να αυξάνεται και η ανεργία.
Και αυτό, μάλιστα, την ίδια στιγμή που αυξάνονταν και οι προσλήψεις στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο τρόπος της ανάπτυξης που είχαμε στο προηγούμενο διάστημα δεν ήταν βιώσιμος. Δεν ταίριαζε στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Δεν αντιμετώπιζε τα θεμελιώδη, τα καίρια αίτια που δημιουργούσαν,που συντηρούσαν την ανεργία σε υψηλά επίπεδα. Μια πραγματικά ισχυρή οικονομία, παράγει θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα των δεξιοτήτων και των εκπαιδευτικών επιπέδων. Μια δυναμική Οικονομία, προσανατολισμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες της Νέας Εποχής παράγει θέσεις σταθερές και βιώσιμες.

Αφού λοιπόν όλοι παραδέχονται τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα για άμεση λύση του προβλήματος με στόχο την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας και ταυτόχρονα την δημιουργία μιας σταθερής οικονομίας που θα παράγει θέσεις σταθερές και βιώσιμες (και σίγουρα όχι όπως αναφέρθηκε από την αντιπολίτευση: εγγύηση για την έυρεση πρώτης εργασίας!!!) θα πρέπει:

1. Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστικές λύσεις που θα περιλαμβάνουν από τη μία περιστολή των δαπανών του δημόσιου τομέα και από την άλλη προσέλκυση νέων επενδύσεων.

2.Η αντιπολίτευση να συστρατευθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας των νέων και να μην χρησιμοποιεί σαθρά επιχειρήματα του τύπου: "μάθαμε από δημοσιεύματα ότι φέτος θα στερήσετε το δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από 35.000 νέους..!" (αφού όλοι αυτοί είχαν μέσο όρο βαθμολογίας 4,5/20)


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ό,τι και να πώ για το Νίκο δεν θα ομολογεί το μέγεθος της ευφυίας του. Οι εντυπώσεις μου είναι οι καλύτερες.